Koffiesoorten, wat zijn de verschillen?

beste koffiebonen

Met koffie drinken is het eigenlijk maar net wat je gewend bent. Ben je eenmaal gewend om de beste koffiebonen te consumeren dan wil je vervolgens niks anders meer. Maar wat zijn nu eigenlijk de betere koffiebonen en hoe herken je deze? In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten koffiebonen die je kunt kopen.

Welke zetmethode gebruik je?

Voor het zetten van een goede kop koffie kun je gebruik maken van verschillende zetmethoden: denk aan een volautomatische koffiemachine, ook wel een koffiemachine met bonen genoemd, een pistonmachine of een capsulemachine zoals Nespresso. Niet iedereen heeft zin om honderden euro’s uit te geven en daarom raden wij handmatige zetmethoden aan. Die koop je al vanaf een aantal tientjes, terwijl je er toch hele lekkere koffie mee kunt zetten.

Ben je op zoek naar gemak dan raden wij een volautomatische koffiemachine aan. Bekijk hier de beste koffieapparaat uit 2021.

Arabica of robusta?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: arabica koffie wordt gezien als de beste kwaliteit koffie. Je proeft meer aromatische smaken en daarbij zijn de smaken tussen bitter, zuur en zoet in balans. Robusta is goedkopere koffie, omdat het veel makkelijker is om te groeien. Robusta bevat meer cafeïne en heeft een bittere smaak. 

Moet ik dan altijd voor arabica kiezen?

Dit hangt natuurlijk deels af van wat je lekker vindt. Voor handmatige zetmethoden kan 100% arabica de juiste keuze zijn, terwijl je met een espressomachine misschien meer op zoek bent naar een blend tussen arabica en robusta. Robusta zorgt namelijk voor een mooie cremalaag en geeft de koffie een beetje pit. Het is dus maar net wat je lekker vindt.

Koffie uit verschillende werelddelen

Arabica koffiebonen uit Ethiopië smaken heel anders in vergelijking met bonen uit Vietnam. Ik raad je aan om de verschillende bonen te proberen. Mocht je dit doen probeer dan wel 100% single origin. Dit houdt in dat de koffiebonen uit één streek komen. Zo leer je smaken beter kennen. Wanneer je voor een melange (een mix van verschillende koffiebonen) kiest weet je eigenlijk niet meer waar de koffie vandaan komt waardoor je de smaken niet snel zult herkennen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *