Nebbiolo Rode Wijngids

Nebbiolo is een Italiaanse,rode druivensoort die voornamelijk in het bergachtige gebied van Piemonte wordt geteeld . In Italië bestaan er verschillende soorten wijn het waarbij het DOCG label(Denominazione di Origini Controllata Garantita) staat voor een topwijn, een systeem dat vergelijkbaar is met de classificaties van de cru van Bourgondië. De noordelijke regio is beroemd om zijn DOCG-wijnen zoals Barolo en Barbaresco, die uitsluitend uit Nebbiolo zijn samengesteld. De druif wordt soms vergeleken met Pinot Noir vanwege de uitdagingen die hij in de wijngaard met zich meebrengt. Hij bloeit vroeg, maar heeft moeite om te rijpen zonder de juiste hoeveelheid warmte.

Hoe smaakt nebbiolo?

Het volle karakter van nebbiolo komt vaak als een verrassing voor drinkers gezien de lichte kleur van de wijn. Als jonge wijn lijkt Nebbiolo bleek met granaattonen. Het drukt aroma’s en smaken van rood fruit uit, zoals cranberry en kersen, en heeft ook een uitgesproken bloemig karakter met tonen van roos en violet. Vanwege de natuurlijke hoge tanninegehaltes van Nebbiolo kan het jaren van flesrijping duren voordat het fruitkarakter, de zuurgraad en de tannines van de wijn in balans zijn. Met de jaren ontwikkelt de wijn een baksteenoranje tint en onthult secundaire en tertiaire tonen van pruimen, truffel en leer.

Nebbiolo, een mooie keuze bij gerechten.

Deze wijn heeft stevig en decadent voedsel nodig om te schitteren! Hij wordt best overgegoten in een karaf zodat de de hoge zuurgraad en complexe tannines de nebbiolo een mooie keuze om te combineren met voedsel. Vooral voedingsmiddelen met vet, boter en olijfolie die de tannines in balans te brengen. Gezien Nebbiolo’s erfgoed in Noord-Italië, begin met rustieke, Italiaanse gerechten . Rijke vleesgerechten, pasta met kaas of een romige risotto zijn allemaal geweldige keuzes omdat de tannines zich binden aan de voedingseiwitten en zachter overkomen. Nebbiolo gaat ook verrassend goed samen met hartige Chinese gerechten en kruidige Aziatische keukens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *